Definitionsfil ændret
Filerne Li-net.asp og Pi-net.asp udgår og erstattes af en fælles definitionsfil ved navn Skoleintra.asp med en mere brugervenlig opbygning. Værdierne i de gamle filer overføres automatisk til Skoleintra.asp ved opdatering til version 4.0.0.
Single-sign-on
Der er nu mulighed for at benytte UNI-Login i SkoleIntra. Med UNI-Login får man single-sign-on (SSO). Det betyder, at der er en flydende integration mellem SkoleIntra og andre tjenester, som benytter SSO, fx Skoda, DR/skole, Pakkepost, KIF og senere også Skolekom. Standardindstillingen er, at brugerne har valgfrihed mellem at benytte normalt login og UNI-Login. Hvis det ønskes, kan man med en ændring i definitionsfilen gennemtvinge, at brugerne kun kan benytte UNI-login for at logge ind i LærerIntra og ElevIntra, dvs. at de skal logge på med deres SkolekomID og –kode. ForældreIntra fortsætter som hidtil.
Administratoradgang
Principperne for administratoradgang er ændret i version 4 som konsekvens af SSO. Administratorrettigheder er herefter en egenskab som tilknyttes en eller flere brugere. Alle brugere skal logge på med deres personlige brugerkode. Brugere, som har administratorrettigheder, vælger imellem at logge på som administrator eller som almindelig bruger. For at få adgang som administrator skal man indtaste en sikkerhedskode.
Ny universalnøgle
Som følge af at administratorkoden er afskaffet i version 4, har det været nødvendigt at finde en ny universalnøgle. Vi har valgt, at administrator nu kan få adgang til kodeordsbeskyttede dele af SkoleIntra ved at indtaste sikkerhedskoden. Universalnøglen benyttes, hvis en bruger har glemt koden til en logbog, en reservation, et opslag eller lignende.
Øget beskyttelse af følsomme oplysninger
Det er nu muligt at sende følsomme oplysninger over en sikker, krypteret forbindelse mellem serveren og brugerens computer ved hjælp af SSL-teknologien. Der benyttes SSL i følgende dele af SkoleIntra: Klasselog, beskedsystem, private samlemapper, import af elev-, lærer- og kalenderoplysninger samt udviklingsplaner for eleverne. Der er en forudsætning for at kunne anvende SSL, at der installeres et certifikat på webserveren, og at en evt. firewall tillader trafik via port 443. Når certifikatet er installeret, kan SSL aktiveres i definitionsfilen.
Ny skemadel
LærerIntras skemadel er omprogrammeret for at opnå større fleksibilitet og brugervenlighed. Skemalægningen i grundskemaet bygger nu på, at man via valgbokse vælger nogle på forhånd definerede skemabrikker. Dette skulle lette situationer, hvor skoler opretter skemaet helt fra bunden af, og hvor flere brugere deles om at lægge skemaerne. Skemabrikkerne definerer man selv – eller de oprettes automatisk efter en import af skemadata fra et eksternt skemalægningsprogram.
Klasse- lærer- og lokaleskemaer forbedret
Klasse-, lærer- og lokaleskemaet drager også fordel af skemabrikkerne, idet disse kan trækkes direkte ind i skemaerne. Hvis man indskriver lektionerne på en bestemt måde, kan man nu konvertere et lærerskema til klasseskema og lokaleskema. Et indskrevet klasseskema kan også konverteres til lærerskema og lokaleskema. Dette skulle lette indskrivningen af skemaer meget, idet man så kun behøver skrive ét skema – men det forudsætter, at man underkaster sig en stram disciplin i indskrivningen af lektioner.
Optælling af lektioner i skemaerne
Det er muligt at lave en sammentælling af lektioner i et lærerskema eller et elevskema for en vilkårlig periode. Dette kan bruges til at holde styr på timeforbruget i selvstyrende teams.
Udvidet elevkartotek
Der er tilføjet en mulighed for, at man kan tilknytte tre voksne til hver elev, hvilket bl.a. kan være relevant for skilsmissebørn. Alle voksne kan få adgang til beskedsystemet og til ForældreIntra. Den tredje voksne skal indtastes manuelt. Oplysninger om den tredje voksne medtages ikke ved import fra de administrative systemer.
I elevkartoteket kan man nu markere, om eleven bor hos moderen, faderen eller hos en tredje person. Elevens adresse i diverse klasselister afspejler dette valg. SkoleIntra antager, at eleverne har bopæl hos moderen med mindre andet er angivet. For de elever, der ikke bor hos moderen, skal markeringen ændres manuelt i elevkartoteket under Databaser > Elever > Elevkartotek
I SkoleIntra 4 er der tilføjet et nyt faneblad med påskriften Skolekom til LærerIntras forside. Ved at klikke på fanen åbnes Skolekom i det nye FirstClass webplugin direkte i browserens vindue, og man har umiddelbart adgang til sit Skolekom-skrivebord. Det nye browserplugin virker kun i Internet Explorer. Det kan downloades fra http://forside.skolekom.dk/indhold/punkt6/Installation. Skoler, som ikke ønsker at benytte Skolekom, kan fravælge det nye faneblad under Admin > Indstillinger > FirstClass server.
Beskedsystem
LærerIntras beskedsystem er forbedret, så der er mulighed for at se alle modtagere af en besked og for at svare med kopi til alle. Man kan nu også vælge personalegrupper, som modtagere af beskeder.
Man kan nu vælge, at der skal sendes en kopi til afsenderen, når man udsender e-mails ved hjælp af LærerIntras indbyggede postsystem.
Årsplaner knyttes nu til et bestemt skoleår. Derved er det muligt at bevare årsplaner for de foregående skoleår i systemet, når man tager hul på et nyt skoleår.
Der er kommet et nyt evalueringsværktøj i LærerIntra med overskriften Udviklingsplaner for elever. Man finder modulet under Værktøj > Evaluering > Udviklingsplaner for elever. Værktøjet bruges til at beskrive status, opstille mål for hver enkelt for en given periode og efterfølgende evaluere, om målene er nået.
Sammenlignelig brugerinformation
Redigeringsdelen til sammenlignelig brugerinformation, som findes under Admin > Skoleporten > Sammenlignelig brugerinformation, har fået en ansigtsløftning. Det er nu blevet lettere at ændre de enkelte afsnit af brugerinformationen, og man har større frihed. Man kan fx trække dele af de automatisk dannede forslag ind i editoren, og man kan indsætte billeder under hvert enkelt punkt.
Der gives nu en tydelig advarsel i form af en dialogboks med en advarsel og en forklarende tekst, hvis en import af elevoplysninger resulterer i, at over halvdelen af eleverne slettes. Standardhandlingen er herefter, at importen fortrydes, og at elevkartoteket gendannes i sin oprindelige form.
Man har længe kunnet sende en besked ud til vikarer, når der blev lagt et vikarskema. Men der sendes en besked for hver enkelt vikartime. Dette kan man stadigvæk; men nu er der også tilføjet en mulighed for at sende en besked til vikaren, hvor alle vikartimerne for den pågældende dag er vist. Der kan knyttes en ekstra meddelelse til oversigten over vikartimer. Udsendelsen af Samlet besked til vikarer ligger som et nyt link på siden, hvorfra vikarpåsætning administreres.
Det er nu muligt at tilknytte en bemærkning til de ressourcer, man reserverer via en multibooking.
Som supplement til de eksisterende faste temaer er der tilføjet en mulighed for at vælge et brugerdefineret tema, hvor skolen selv kan redigere i de stylesheets, som styrer farve, skrifttyper, tegnstørrelser mm i LærerIntra. Man redigerer det brugerdefinerede tema under Admin > Indstillinger > Layout > Rediger brugerdefineret tema
Fleksibel hovedmenu
Tidligere har hovedmenuen i LærerIntra bestået af 9 faste punkter. Det er ændret i version 4. Nu kan administrator tilføje, ændre eller slette punkter i hovedmenuen efter behov. Indstillingerne sker under Admin > Indstillinger > Menusystem.
Udgivelsesproceduren for ugeplaner er forbedret. Nu udgives ugeplanen samlet, når alle teammedlemmer har skrevet deres del af planen. Man kan fx aftale, at det er klasselærerens opgave at udgive planerne på et bestemt tidspunkt hver uge. Den nye udgivelsesprocedure gør det lettere at forberede planer i god tid, før de offentliggøres. Ved udsendelse af besked om ugeplaner til abonnenter på postlisten vises nu en liste over elever, hvis forældre ikke står på postlisten.
Det er blevet muligt at lave spørgeskemaundersøgelser til udvalgte medarbejdere, team og personalegrupper i LærerIntra. Desuden kan man få et overblik over hvem inden for målgruppen, der har besvaret undersøgelsens spørgsmål, og hvem der endnu mangler at svare.
Nu kan man vedhæfte bilag til en årsplan. Bilaget kan fx være et dokument, hvori lærerne beskriver årsplanen for en klasse i en selvvalgt opsætning. Desuden er der tilføjet et link til de officielle mål på Undervisningsministeriets hjemmeside.
Der er tilføjet en tracking-funktion i LærerIntras dokumentarkiv og i modulet NytFra… Hver gang en bruger åbner et dokument eller en nyhed, registreres det i databasen, og der er mulighed for at se en oversigt over hvem der har læst dokumentet/nyheden hvornår.
Det er nu muligt at flytte en elevs noter fra en klasse til en anden klasse i tilfælde af klasseskift. Man kan også slette alle noter for en valgt elev.
Man kan nu arkivere udvalgte nyheder fra nyhedsarkivet. Ved arkiveringen dannes en html-side, der pakkes sammen med de tilhørende billeder og gemmes som en zip-fil på brugerens computer. Det er også nyt, at man kan udpege og slette en række nyheder i en og samme arbejdsgang.
Det er blevet nemmere for lærerne at få overblik over, hvordan ElevIntra tager sig ud set fra en elevsynsvinkel, idet lærere har nu mulighed for at logge ind i ElevIntra som en fiktiv elevbruger. Lærerne skal blot markere feltet Test som fiktiv elev på siden, hvor man vælger klasse i forbindelse med start af ElevIntra.
Præsentationsmapper
Samlemappesystemet er blevet udvidet med en præsentationsmappe, en åben digital portfolio, hvor eleverne kan offentliggøre og fremvise deres digitale produkter. Fremvisningen kan ses af andre elever i klassen eller af forældrene i ForældreIntra. En præsentationsmappe kan først ses offentligt, når læreren har godkendt dette. Fælles præsentationsmapper til en klasse eller et hold oprettes af læreren under Admin > Samlemapper – mens eleverne selv kan oprette individuelle præsentationsmapper under Eleven > Samlemapper.
Samlemapper
Mulighederne for at kopiere filer mellem de forskellige mappetyper blevet forbedret. Det er nu blevet muligt at oprette fællesmapper, afleveringsmapper og præsentationsmapper til hold – og ikke kun til klasser, som i tidligere versioner.
Fleksibel hovedmenu
Tidligere har hovedmenuen i ElevIntra altid haft 8 menupunkter. Fra og med version 4.0.0 kan administrator tilføje, ændre eller slette punkter i hovedmenuen efter behov. Indstillingerne sker under Admin > Indstillinger > Menusystemet.
Tilpasning af ElevIntras menu til målgruppen
Det er nu muligt for lærerne at tilpasse ElevIntras menuer efter elevernes udviklingstrin, idet uønskede menupunkter kan skjules for udvalgte klasser. Indstillingerne sker under Admin > Tilpasning > Klassens menu.
Elevens aktuelle skema er flyttet fra at være et selvstændigt menupunkt til at være en del af elevens personlige forside. Skemaet kan til- eller fravælges af eleven selv under Eleven > Min forside
Nye ressourcer i arbejdsrum
Man kan nu integrere visning af fotos fra Skolens fotoalbum, besvarelse af multiple-choice opgaver i et arbejdsrum og præsentationsmapper og. Det er endvidere blevet muligt at oprette et direkte link til en tjeneste på nettet. Tidligere har man kun kunnet lave et link, hvis dette var indskrevet i LærerIntras linkssamling.
Modulet Mine websider er udbygget, så der nu er mulighed for at oprette undermapper. Derved får eleven bedre muligheder for at organisere sit materiale i overskuelige enheder.
Elever har nu nem adgang til Skolekom fra ElevIntra. På ElevIntras forside er der kommet et nyt faneblad med påskriften Skolekom. Hvis FirstClass browserplugin er installeret, åbnes elevens skrivebord direkte i Internet Explorer, når eleven klikker på fanen. Ellers åbnes FirstClass klientprogrammet.
Menupunktet Hvem har adgang til elevchat? er flyttet fra Admin > Indstillinger til Admin > Tilpasning. Det betyder, at alle lærerne nu kan udelukke en elev fra chatten efter misbrug. Man behøver ikke længere involvere administrator.
Vi har implementeret den samme html-editor i ElevIntras beskedsystem, som findes i LærerIntra. Det giver mulighed for at foretage enkle formateringer og indsætte smilies og links i teksten.
Offentliggørelse af oplysninger om skolebestyrelsesmedlemmer
Skolebestyrelsens medlemmer kan nu selv bestemme, om de ønsker adresse, telefonnummer, e-mailadresse mm. offentliggjort i Skoleporten. Ændringer foretages i Skolebestyrelsens redigeringsdel.
Forenklet menuhåndtering
Det er blevet lettere at justere Skoleportens menu. Det gøres i Lærerintra under Admin > Skoleporten > Menupunkter og links. Nu foregår menuhåndteringen efter samme princip i LærerIntra, ElevIntra og Skoleporten. Hvis man opretter et menupunkt, som linker til en dynamisk side, så aktiveres den dynamiske side automatisk.
Som supplement til de faste valgmuligheder inden for layout af Skoleporten er der tilføjet en mulighed for, at skolen selv kan redigere i det stylesheet, som styrer farve, skrifttyper, tegnstørrelser mm. På Skoleporten forside, menusider, dynamiske sider og evt. dokumenter. Man redigerer det brugerdefinerede typografiark i LærerIntra under Admin > Skoleporten > Layout > Brugerdefineret layout
Man kan fravælge visning af sideoverskrift øverst og copyrighterklæring nederst på Skoleportens sider. Det gøres i LærerIntra under Admin > Skoleporten > Layout > Sidelayout. Det kan være ønskværdigt, hvis Skoleportens sider skal integreres i en eksisterende hjemmeside med eget rammesystem. Tidligere kunne man opnå samme effekt ved hjælp af en parameter i linket til siden. Det er ikke længere muligt.
Der er en række nye dynamiske sider i version 4. Man kan nu linke direkte til hver af de fire hovedområder indenfor sammenlignelig brugerinformation. Man har mulighed for at vise lærernes skemaer i Skoleporten, og der er tilføjet en side, der automatisk danner links til alle dokumenter i en given mappe.
Skolens ledelse kan lægge dokumenter i et specielt arkiv, som afspejles på velkomstsiden i ForældreIntra. Dokumenterne er derved tilgængelige for alle forældre, som logger ind i ForældreIntra – uanset hvilke klasser, deres børn går i.
Man kan nu markere alle lærer, pædagoger mm., som skal deltage i et arrangement. Alle deltagerne har adgang til at se, hvem der er tilmeldt arrangementet. Det ser man i LærerIntra under Admin > ForældreIntra > Tilmelding til arrangementer mm.
Fra og med version 4.0.0 er der mulighed for at nulstille ForældreIntras besøgstæller individuelt for hver enkelt klasse. For at nulstille besøgstælleren skal man gå ind under Admin > Forældreintra > Besøgstæller og klikke på linket Nulstil tæller.
Det er nu muligt at åbne ForældreIntra i sit eget vindue udenfor Skoleporten. Det har været efterspurgt af skoler, som ikke bruger Skoleporten som skolens hjemmeside, men som ønsker at integrere ForældreIntra i deres egen hjemmeside.
Man kan fravælge visning af sideoverskrift, brødkrummesti og/eller copyrighterklæring på ForældreIntras sider. Det gøres i LærerIntra under Admin > ForældreIntra > Top- og bundtekst. Det er især relevant for skoler, hvor ForældreIntras sider skal integreres i en eksisterende hjemmeside med eget rammesystem.
Under elevproduktioner er der nu adgang til klassens billeder. Her kan forældrene se de billeder, som eleverne har lagt ind i klassens billedarkiv i ElevIntra.
Hvis en forældre har glemt brugernavn og adgangskode til ForældreIntra, kan vedkommende nu selv få systemet til at sende de manglende oplysninger pr. e-mail. For at forhindre misbrug skal der indtastes en række oplysninger, som nøje skal stemme overens med de tilsvarende oplysninger i intranettets databaser.
Fællesnettet er opdateret, så det udnytter forbedringerne i de øvrige dele af SkoleIntra 4.0.0.
Personalekategori importeres til Fællesnettet
Nu importeres personalekategorien fra skolerne til Fællesnettet. En forudsætning for at disse data overføres korrekt er, at skolerne anvender de samme personalekategorier – fx SkoleIntras standardværdier.
En ny side i Infokiosk viser en oversigt over, hvem der skal være vikar de kommende 5 skoledage. Her kan medarbejderne hurtigt danne sig et overblik over, hvor de skal vikariere i de følgende dage. Der er også kommet en ny side, der viser beskeder til vikarerne i forbindelse med dagens vikararbejde.
Som supplement til de eksisterende faste typografiark er der tilføjet en mulighed for at vælge et brugerdefineret layout, hvor skolen selv kan redigere i det typografiark, som styrer farve, skrifttyper, tegnstørrelser mm i Infokiosken. Man redigerer det brugerdefinerede tema under Admin > Infokiosk > Brugerdefineret layout
Når man opbygger en præsentation, skal man nu angive, hvornår hver side skal vises. Det giver mulighed for at lave præsentationer, der er forskellige på forskellige tidspunkter af døgnet.
Man kan stoppe en præsentation midlertidigt ved at trykke på mellemrumstasten, så man får tid til at læse oplysningerne på skærmen. De automatiske sideskift genoptages, når man igen trykker på en tast.